
K10 – blanketten företagare älskar att hata
Dags för deklaration, och för många företagare innebär det att ge sig i kast med blanketten K10. Den kan kännas knepig, men är en viktig del i att räkna fram hur mycket utdelning du kan ta ut med lägre skatt, eller spara till ett senare tillfälle om ditt bolag har ett tuffare år.
K10-blanketten gäller för dig som är delägare i ett aktiebolag. Den är en del av din privata deklaration och inte något som företaget skickar in. Syftet är att ta fram hur stort utrymme du har för utdelning. Det beräknas bland annat på hur mycket lön du själv tagit ut, den totala lönekostnaden i bolaget, och hur stor andel av företaget du äger.
Men för att kunna ta ut en utdelning krävs att bolaget faktiskt går med vinst – det måste finnas pengar att dela ut. Det betyder att även om du har ett stort utrymme enligt K10, kan du inte ta ut någon utdelning om det inte finns vinst att dela ut från.
Oavsett om ditt företag går med vinst eller inte är det viktigt att lämna in din K10 varje år, eftersom utdelningsutrymmet kan sparas och dessutom ökar med för närvarande ca 5 procent per år. Det kan du ha stor nytta av längre fram – till exempel när företaget går bättre igen eller om du säljer dina aktier.
Men det är inte alltid lätt att veta vad alla begrepp betyder eller vilket sätt man ska använda för beräkningen, så om du tycker att K10 känns knepig och svår att fylla i är det bra att ta hjälp av din redovisningskonsult. Då kan ni också titta igenom tidigare års K10 om du är osäker på om det blivit rätt. Det går nämligen att ändra gamla K10-blanketter tillbaka i tiden.